Dus Bucal
February 22, 2019

Sterilizare si Siguranta pacientului

STERILIZARE SI SIGURANTA PACIENTILOR

Clinica noastra  acorda o importanta maxima sigurantei pacientului, precum si a personalului medical.

Teama pacientului fata de pericolul invizibil pe care il reprezinta agentii virali si microbieni periculosi precum virusii hepatitelor B,C,virusul HIV, bacilul Koch(al tuberculozei),treponema pallidum(agentul care transmite sifilisul) este fireasca si frecventa.

De aceea  venim in intampinarea ei cu toate informatiile necesare.Procesul de sterilizare se realizeaza in mai multe etape, pornind de la presterilizarea instrumentarului -Sterilizarea la rece, si sterilizarea in baia de ultrasunete.

Presterilizarea instrumentarului presupune imersia instrumentarului intr-o baie cu dezinfectanti, spalare cu perii speciale, uscare si impachetare in folii inchise etans, prevazute cu markeri speciali care vireaza (isi schimba culoarea), astfel putand verifica sterilizarea.

Ustensile si consumabile de unica folosinta foarte variate: manusi de consultatie sau chirurgicale ,ace  si carpule pentru anestezie,seringi si ace pentru spalaturi,capete pentru aspiratoarele de saliva,bavete,servetele,pahare, tavite ,campuri sterile,fire de sutura,lame,etc.Toate acestea sunt desigilate in prezenta pacientului.In acest fel, sunteti protejat dar si informat concret in legatura cu aceasta,pentru linistea dvs.

Presterilizarea instrumentarulrui se face cu solutii speciale care au un spectru foarte larg de actiune, distrugand bacterii, virusuri, fungii, rotavirusuri, virusul Hep B, HCV, HIV, TBC.

Urmeaza apoi etapa de sterilizare propriu-zisa, cu ajutorul autoclavelor EURONDA B Type si  DOMINA PLUS  (Sterilizarea cu aer umed si uscat), la temperaturi de 480 ⁰C.

Toate aceste etape sunt permanent verificate prin parametrii (indicatorii) sterilizarii, care indica acuratetea acestor procedee.

Rulajul pacientilor intr-o clinica stomatologica determina o crestere masiva microbiana a spatiului respectiv. De asemeni, utilizarea instrumentarului rotativ duce la imprastierea la distanta a mediilor contaminate (sange, saliva, etc.)

Lampa bactericida cu UV , aflate in fiecare cabinet distruge in proportie de 99,9% microrganismele din mediu, bacterii, virusuri, fungi, mucegaiuri. Avem posibilitatea ionizarii si ozonificarii spatiului clinicii iar fiecare pacient este informat pe baza unui tester asupra calitatii aerului din cabinet inainte de inceperea sedintei de tratament.

In cadrul unei sedinte de tratament se folosesc bavete, manusi, aspiratoare bucale, masti, pahare, ace si seringi de unica folosinta.

Intre pacienti se dezinfecteaza suprafetele de contact, unitul dentar sau orice suprafata posibil contaminata.

Suprafetele de lucru cum ar fi cele din cadrul unitului (scaunului) dentar:masuta pentru  instrumentar,spray-ul de aer si apa,piesele de mana,aspiratoarele,masutele pe care sunt asezate cutiile cu instrumentar steril lavoarul din ceramica,panoul de comanda,tetiera masutele pe care sunt asezate cutiile cu instrumentar steril etc.Toate acestea sunt tratate cu un dezinfectant special foarte puternic virucid si bactericid.

Pardoseala pe care o folosim in cadrul clinicii este antibacteriana, speciala pentru unitatile medicale si spitale, conform Normelor U.E.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *