Endodontie

Endodontie


Endodontia este specialitatea medicinei dentare care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul pulpei dentare bolnave.

Pulpa este alcatuita dintr-o cantitate mica de tesut moale in interiorul dintelui care contine vase de sange si nervi. Ea, este responsabila de formarea si cresterea partii dure a dintelui dupa ce coroana si radacina dintelui s-au maturizat, tesutul pulpar ramane prins in interiorul dintelui intr-un mic spatiu al canalului radicular. In general bacteriile care patrund in pulpa o pot afecta sever. Odata inflamata poate cauza rapid durere si chiar infectie a tesuturilor moi sau a osului. Primele semne ale unei infectii pot fi : umflaturi gingivale, semsibilitate la temperaturi sau durere in dinte sau gingii.

Fara tratament, infectia se dezvolta la varful radacinii formand o infectie purulenta denumita abces.Inlaturarea pulpei bolnave poate fi facuta in 2 moduri: prin salvarea dintelui in urma tratamentului endodontic sau prin extractia lui. In general tratamentul de canal se bucura de o rata rata de succes de 95%.

Succesul unui tratament endodontic depinde de:

  1. starea initiala a dintelui tratat (infectat, neinfectat, tratamente anterioare) si a tesuturilor din jurul radacinii
  2. forma si arhitectura canelelor din radacini (curbate, ingustate sau ascunse)
  3. calitatea obturatiei efectuate pe canalele radacinilor (materiale, aparatura, tehnica)
  4. calitatea obuturatiei de pe coroana dintelui care trebuie sa inchida perfect interiorul lui de patrundere a salivei care contine foarte multe bacterii

Tratamentul endodontic efectuat corect, asigura sanatatea radacinilor si pastrarea dintelui in conditii de buna functionare pentru o lunga perioada de timp.Examenul radiologic ofera informatii indispensabile in cadrul diagnosticului si tratamentului endodontic propriu zis. Respectand controalele periodice la medicul dentist si masurile de igiena orala riguroasa, pacientul insusi contribuie decisiv la succesul tratamentelor efectuate si mentinerea sanatatii sale orale.


Scopul principal al tratamentului endodontic este de a elimina senzatia de durere si prevenirea complicatiilor. Exista si situatii in care tratamentul endodontic se aplica unor dinti indemni, neafectati, dar ce urmeaza a fi slefuiti si acoperiti de lucrari protetice (exemplu: coroana metalo-ceramica). Astfel, se elimina riscul de aparitie a unor complicatii pulpare ulterioare, ce, pentru a putea fi tratate, ar necesita indepartarea lucrarilor protetice efectuate anterior.


Terapia endodontica nu presupune manopere dureroase pentru pacient, orice interventie de acest gen facandu-se sub protectie anestezica prin efectuarea unei anestezii locale.