Implanturi Dentare

"Un zambet nou… un nou inceput"


Implantologia este o solutie medicala moderna de inlocuire a dintior absenti de pe arcada dentara cu dispozitive radiculare din titan ( implantul dentar propriu-zis ),care pot fi protezate imiediat ,sau dupa un interval de timp, in functie de conditiile specifice,si tipul de implant ales.

In clinica noastra , va punem la dispozitie o gama variata de implante printre care MIS (Israel), Bredent (Germania) , Megagen (Coreea) , BTI (Spania).

Snow
Forest
Mountains
Mountains
Mountains


Procedura de insertie a unui implant depinde de anumiti factori : stare generala de sanatate, oferta osoasa, disponibilitatea pacientului. In cazul in care pacientul prezinta o rezorbtie osoasa importanta, datorat intervalului lung de timp de la data extractiei (cativa ani) pana la inserara implantului, este posibil sa necesite operatiuni suplimentare, precum sinus lifting ( inaltarea membranei sinusale) si aditie de os ( pentru a favoriza viabilitatea implantului in timp ). Limitele principale care asigura succesul unui implant dentar sunt date de cantitatea si calitatea osului in care se va insera implantul , pozitia sinusului maxilar la arcada superioara sau a canalului principal cu vase si nervi pentru mandibula.


Contraindicatiile principale pentru implantologie sunt boli sistemice precum diabetul , hepatita, dezechilibre ale sistemului circulator si osos dar si factori locali (de exemplu: dimensiuni insuficiente-inaltime si grosime-ale osului unde ar fi necesara amplasarea implantului). Inainte de procedura de implantare sunt necesare realizarea unor examene paraclinice ( radiografii: 2D, 3D , analize medicale...).


Clinica noastra colaboreaza cu clinici de radiologie dentara ce dispun de cel mai avansat sistem de imagistica dentara CBCT impreuna cu ultima generatie de soft descriptiv ce ofera informatii amanuntite referitoare la calitatea osoasa, repere anatomice , simularea si pozitionarea implantelor in functie de tipul si dimensiunile acestora.


Istoricului medical si dentar al pacientului ,executarea unui examen de specialitate va ajuta medicul implantolog sa decida daca este un candidat corespuzator pentru interventia chirurgicala. Implantul dentar este foarte bine tolerat de corpul uman, datorita similitudinii de valenta a titanului cu cea a calciului conform tabelului lui Mendeleev. Similar altor interventii chirurgicale care presupun transplantarea unui corp strain, exista o posibilitate ca organismul pacientului sa respinga implantul. Acest lucru insa, se poate intampla la mai putin de 1% din pacientii supusi unui astfel de tratament stomatologic. Varsta nu reprezinta un impediment pentru a beneficia de un implant ci sanatatea generala a pacientului este cea care primeaza.


Procedura de inserare a unui implant dentar este mai putin dureroasa decat devitalizarea a doi dinti invecinati dintelui lipsa, pentru a realiza o lucrare fixa (punte ) Procedura se executa sub anestezie locala astfel incat este chiar mai putin dureroasa decat o normala extractie dentara. Pacientilor cu implanturi dentare le este recomandat o suplimentarea a igienei bucale, folosind metode adjuvante ( dusurile bucale, apa de gura, periute speciale etc.) si sa respecte indicatiile post operatorii date de medicul curant. Desi implantul dentar reprezinta in cele mai multe cazuri solutia ideala de inlocuire a dintilor lipsa, totusi unii pacienti resping aceasta solutie din considerente financiare. Insa, inainte de a respinge o astfel de solutie, trebuie sa luati in considerare ca la o lucrare protetica obisnuita, pentru un singur dinte lipsa veti plati cu inca doi dinti adiacenti ( protezare si tratament endodontic ), care vor deveni “stalpii de sustinere” . Prin urmare, alegand tratamentul prin implant dentar, puteti salva doi dinti integri, pretul celor doua variante de protezare putand fi comparabil.


Implanturile dentare reprezinta de ani buni cea mai buna solutie pentru inlocuirea unuia sau mai multor dinti lipsa. Dar cand se pune problema sa alegem cel mai bun implant dentar care corespunde bugetului si asteptarilor noastre, putem intampina dificultati in alegerea implantului corect, datorita numarului mare de branduri si modele de implant dentar existente pe piata. La nivel mondial exista mai multe firme care produc implanturi dentare, insa principalele branduri de implant sunt realizate in Germania, SUA, Franta, Elvetia, Suedia, Coreea de sud si Israel. Majoritatea implanturilor dentare sunt realizate din titan, diferentele dintre acestea fiind date de forma implantului dentar si tipul de tratament aplicat pe suprafata acestuia, dar sunt si implanturi dentare realizate din zirconiu mai rar utilizate. In general, fiecare medic implantolog opteaza pentru lucrul cu un numar limitat de branduri, deoarece in majoritatea cazurilor tehnicile si aparatura necesare pentru aplicarea si protezarea implantului difera de la o marca de implant dentar la alta, fiind practic aproape imposibil sa gasiti un medic implantolog experimentat care sa lucreze cu zeci de marci de implanturi dentare.

La ce trebuie sa fiu atent atunci cand aleg un implant dentar? Ce sa aleg? Cele mai scumpe sau cele mai ieftine implanturi?


Daca stam sa evaluam cu atentie maxima beneficiile implanturilor dentare pe termen lung, acestea nu mai par atat de scumpe. O veste imbucuratoare pentru pacienti este faptul ca in ultimii ani preturile implanturilor dentare a scazut semnificativ, astfel incat tot mai multe persoane pot beneficia de restaurari dentare la costuri mai mici. Cele mai frecvente intrebari pe care si le pun persoanele in cautarea unei solutii de implant dentar sunt:

  1. Care sunt cele mai ieftine implanturi dentare?
  2. Care sunt cele mai bune implanturi dentare?
  3. Care este cel mai bun medic implantolog?

Nu este o idee buna sa cautam doar cel mai mic pret pentru implant. Uneori poate fi o capcana sa optezi pentru un implant dentar ieftin, aceasta putand insemna folosirea unor implanturi non-brand, din materiale de calitate slaba si poate chiar inserate de medici fara suficienta experienta. O intrebare mai utila ar putea fi: Cum sa aleg cea mai buna varianta de implant dentar in functie de bugetul de care dispun si de asteptarile mele? Pentru a putea alege insa cea mai potrivita solutie pentru noi, trebuie sa cunoastem in primul rand care sunt principalii factori care pot influenta pretul implanturilor.

Care sunt factorii care influenteaza costul unui implant dentar?

Exista mai multi factori care influenteaza costul unui implant dentar. Inainte de toate, trebuie sa intelegem insa ca implantul dentar reprezinta un tratament si nu o piesa simpla din metal (titan sau zirconiu), prin urmare ceea ce platim de fapt este un viitor dinte sau o viitoare lucrare dentara, care trebuie sa fie sanatoasa, functionala si nu in ultimul rand, estetica. Principalii factori care influenteaza costurile implanturilor dentare sunt:


  1. Marca si modelul implantului dentar
  2. Materialele utilizate pentru lucrarea dentara (ce urmeaza a se realiza pe implanturi): bonturi, coroana dentara etc.
  3. Consultatia si planificarea implantului dentar
  4. Radiografiile sau Computer-tomografia
  5. Medicul implantolog si tehnicianul dentar

In general, majoritatea implanturilor sunt fabricate din titan. Medicii implantologi pot prefera un brand in favoarea altuia, pe baza experientelor lor anterioare, a ratei de succes pe care au avut-o cu diferitele branduri utilizate si a relatiei pe care o au cu o anumita firma producatoare de implanturi sau a suportului pe care il primesc din partea acelei companii. Materialele folosite pentru implanturi si viitoarele proteze aplicate pe acestea, justifica si ele pretul final al unui implant dentar. Tipul si calitatea titaniului din care se realizeaza implanturile fac diferenta intre un implant dentar low cost si un implant dentar rezistent in timp si care ne confera siguranta. In general, cu cat un implant dentar are un brand mai popular, cu atat poate fi mai scump. Este bine de stiut insa, ca acest cost nu este corelat neaparat in mod direct cu rata de succes sau cu calitatea tratamentului in sine. La baza unui implant de calitate stau in general ani buni de cercetare si multe studii stiintifice, care au condus in final la un produs functional si rezistent care sa confere siguranta unei osteointegrari trainice.

Exista sute de implanturi dentare la nivel mondial, iar in pretul celor mai scumpe se reflecta anii de cercetare, oferind insa o garantie aproape de necontestat impotriva complicatiilor care pot aparea.


Materialele utilizate pentru viitoarea lucrarea dentara ce urmeaza a se realiza pe implanturile inserate Medicul implantolog lucreaza intotdeauna in echipa cu un tehnician dentar, care va realiza viitoarea lucrare pe implanturile inserate in os. Astfel ca, o lucrare dentara efectuata de un tehnician bun, care utilizeaza echipamente si materiale de calitate, va avea evident un pret mai mare. Tehnicianul dentar lucreaza cu bonturi speciale din titan sau zirconiu, acestea din urma fiind mai scumpe. Prin urmare toate aceste aspecte se vor reflecta in costul final al implantului dentar.

Consultatia si planificarea implantului dentar


Un alt cost este dat de consultatia efectuata in vederea tratamentului. Unele clinci ofera acest serviciu in mod gratuit, altele aplica o taxa pentru consultatie. Consultatia si planul de tratament au o importanta vitala in succesul tratamentului. Trebuie avut in vedere faptul ca cele mai frecvente esecuri si cel mai greu de remediat situatii, vin in urma unor planificari incorecte, sau uneori, pur si simplu se datoreaza lipsei planului de tratament. Planificarea tratamentului presupune urmatoarele doua coordonate principale:

  1. Prima este indicatia de implant dentar: adica, daca implantul este sau nu tratamentul indicat sau daca exista alternative mai bune (intrucat niciun tratament nu are indicatii universale).
  2. • A doua este pozitia implantului dentar in os: aceasta este cruciala pentru estetica dintelui pe implantul dentar. Daca pozitia implantului nu este una favorabila, estetica dintelui poate fi compromisa, chiar daca din punct de vedere biologic tratamentul aplicat este corespunzator. Aceasta este faza in care se poate estima daca va fi sau nu nevoie de manopere suplimentare (Ex: aditii osoase, grefe de tesut moale etc.)

Computer-tomografia influenteaza costul implantului dentar?


Planificarea ne duce imediat la urmatorul factor care influentează costul implantului dentar, si anume, computer-tomografia dentara. CT-ul este un examen radiologic tridimensional, care este conceput pentru a furniza cat mai multe informatii medicului specilist si pentru a mari precizia interventiei. O precizie crescuta a interventiei ne poate asigura un rezultat final mai bun, respectiv un tratament mai bun. Unele clinici stomatologice dispun de computer-tomograf dentar, altele nu. Tot asa, unele clinici aplica o taxa separata pentru computer-tomograf, altele o includ in costul final al implanturilor dentare. Ceea ce trebuie sa retinem, este faptul ca acest tip de investigatie (computer-tomograf sau CT) este cruciala pentru a beneficia de un tratament sigur si precis.

Specialist sau non-specialist in implantologie dentara?


Cand ne referim la specialist, nu ne referim neaparat la o anumita titulatura sau competenta, ci mai ales la numarul de cazuri (de implanturi dentare) pe care un medic stomatolog le trateaza. Este evident ca un medic stomatolog care face “de toate” are timp sa trateze un numar mai mic de cazuri de implanturi dentare, decat un medic implantolog care este axat strict pe chirurgie si implantologie dentara. Daca o titulatura se poate cumpara, experienta nu! Prin urmare, alegeti cu grija medicul stomatolog care va va efectua implanturile dentare. Pentru a avea un rezultat garantat cautati un medic implantolog cu experienta, chiar daca acest lucru implica un pret peste medie.