Ortodontie

Ortodontie

Ortodontia este specialitatea care se ocupa cu indreptarea pozitiei dintilor, reglarea ocluziei (muscaturii) si a rapoartelor dintre cele doua maxilare. Ortodontia se ocupa de corectarea anomaliilor dentomaxilare.

Pe langa aspectul inestetic, dintii strambi sunt mai greu de ingrijit, pot fi pierduti mai devreme din cauza carierii si parodontopatiei. In plus, obliga muschii masticatori la un efort suplimentar, ce poate duce la dureri de cap, disfunctia articulatiei temporo-mandibulare si dureri la nivelul gatului, umarului si spatelui. In general, tratamentul ortodontic trebuie inceput din copilarie, in jurul varstei de sapte ani, sau cand copilul mai are intre patru si sase dinti de lapte. In această faza a dezvoltarii, medicul poate observa deja eventualele probleme de crestere a maxilarului si a dintilor permanenti. Avantajele tratamentului ortodontic includ o mai buna sanatate orala, un aspect mai placut si o durabilitate mai mare a dintilor. In concluzie, prin ortodontie corectam anomalia dentara, se pastreaza sanatatea structurilor dentare si se asigura stabilitatea in timp a tratamentului.


Aparatele ortodontice sunt de mai multe tipuri (fixe sau mobile, vizibile sau invizibile) si se recomanda de catre ortodont pentru fiecare caz individualizat. Acestea actioneaza pentru realinierea dintilor, reantrenarea muschilor si influentarea cresterii maxilarelor. Aparatele ortodontice functioneaza prin exercitarea unei presiuni usoare asupra dintilor si maxilarelor.

Aparatele ortodontice fixe includ:


  1. Aparate ortodontice clasice – sunt cele mai frecvente, formate din inele, sarme si/sau bracketuri. Inelele se fixeaza in jurul dintilor/dintelui si servesc ca ancore pentru dispozitiv, iar bracketurile sunt in general fixate pe suprafata frontala a dintelui. Ligaturile de sarma trec prin bracketuri si sunt atasate de inele. Strangerea ligaturilor de sarma exercita presiune asupra dintilor, facandu-i sa migreze treptat in noua pozitie. Aparatele ortodontice se ajusteaza de obicei lunar pentru obtinerea rezultatelor dorite, iar purtarea lor poate dura de la cateva luni pana la cativa ani. In prezent, aparatele ortodontice sunt mai putin voluminoase, mai usoare si contin mult mai putin metal decat in trecut. Pentru copii se gasesc in culori vii, in timp ce adultii prefera variantele transparente, invizibile.
  2. Mentinatoare de spatiu fixe – in cazul pierderii premature a unui dinte de lapte, se foloseste un mentinator de spatiu pentru a tine edentatia deschisa pana la eruperea dintelui permanent. Pe unul din dintii care incadreaza bresa edentata se fixeaza un inel, de la care se extinde o sarma catre celalalt dinte invecinat bresei.

Aparatele ortodontice mobile includ:


  1. Gutiere – alternativa a aparatelor ortodontice clasice pentru adulti, gutierele in serie sunt recomandate din ce in ce mai frecvent de un mare numar de ortodonti, pentru realinierea dintilor in acelasi mod in care actioneaza si aparatele, insa fara sarme si bracketuri metalice. Gutierele sunt practic invizibile si se scot in timpul mesei, periajului si folosirii atei dentare.
  2. Arc transpalatinal – un dispozitiv utilizat pentru largirea arcadei maxilarului. Acesta consta intr-o placa de plastic fixata pe valul palatin. Presiunea exterioara exercitata de placa prin strangerea unor suruburi forteaza articulatiile osoase ale palatului sa se distanteze, largind bolta palatina.

  3. Dispozitive cranio-cervicale de tractiune – acestea au o chinga in jurul gatului, atasata in fata de un arc facial extraoral metalic. Dispozitivul cranio-cervical de tractiune incetineste cresterea maxilarului superior si tine pe loc dintii posteriori, in timp ce dintii frontali sunt trasi inapoi.

Ortodontia nu se adreseaza doar copiilor ci si adultilor. Datorita tehnicilor moderne aparute, dintii pot fi indreptati la orice varsta. Exista aparate ortodontice invizibile care pot fi purtate si de persoane care nu isi doresc sa se vada acest lucru. Pe langa aspectul fizionomic pe care il confera tratamentele ortodontice (uneori schimbarile de fizionomie sunt imbunatatite considerabil), ele asigura si o stare de sanatate a aparatului dentomaxilar. Cauzele cele mai des intalnite care stau la baza anomaliilor dentare sunt multiple: ereditatea, diferite sindroame, obiceiuri vicioase (suptul degetului, a limbii, a buzei sau a altor obiecte, etc. ) In cazul adultilor, cel mai probabil scenariu este cel al unui accident, al unui traumatism sau neindreptarea la timp a dintilor aflati in incongruienta.

Ortodontia la copii nu trebuie vazuta doar din prisma esteticii, pe langa corectarea imaginii fetei si a gurii, prin indreptarea dintilor si realizarea unei muscaturi corecte, copilul poate vorbi mai usor, poate mesteca mai usor alimentele si bineinteles se poate spala mai usor pe dinti, lucru care duce automat la prevenirea problemelor precum gingivita si carii dentare.


Succesul tratamentului depinde de cooperarea pacientului, care trebuie sa inteleaga avantajele acestuia si sa urmareasca intocmai sfaturile medicului impreuna cu o igiena foarte buna a dintilor.