Protetica

Protetica

Protetica este o ramura a medicinei dentare care se ocupa cu restaurarea morfo-functionala si estetica a aparatului dento-maxilar cu ajutorul unor proteze biocompatibile.

Variantele de protezare pot fi:

 1. protezarea fixa pe dinti naturali (coroane de invelis,fatete,punti dentare, incrustatii);
 2. protezare fixa pe implante (pe dinti si implante);
 3. protezare mobila pe dinti naturali;
 4. protezare mobilizabila pe implant (cand lipsesc majoritatea dintilor sau in totalitate);

Ca tratament stomatologic, protetica dentara necesita mai multe sedinte in functie de situatie clinica. Sunt deseori necesare pregatiri preprotetice care constau in extractii, indepartarea nervilor, tratamentul cariilor, slefuirea dintilor de sustinere si eventual montarea implanturilor dentare. Dupa efectuarea acestor tratamente stomatologice care se intind pe o anumita perioada de timp, urmeaza protezarea propriu-zisa cu ajutorul lucrarilor protetice adecvate care se executa pe baza unei amprente dentare si a unui model, de catre tehnicianul dentar. Cand structura de rezistenta a dintelui este extrem de afectata si distructia dintelui este majora sunt indicate coroanele dentare. Acestea sunt piese protetice foarte rezistente si pot astfel functiona timp indelungat in cavitatea bucala. Coroanele dentare pot fi executate exclusiv din ceramica presata sau cu substrat de zirconiu sau pot fi fabricate din ceramica dentara depusa pe un schelet metalic. Coroanele dentare pe suport de zirconiu sunt in prezent cea mai moderna tehnologie si redau aspectul identic al dintilor naturali avand rezultate estetice deosebite.

In clinica noastra va punem la dispozitie cele mai noi metode, cu cele mai noi materiale pt.varianta protezarii fixe:

 1. coroane din portelan( VITA, IVOCLAR) fatete, pe capa zirconiu( lipsa interiorului metalic asigurand astfel un aspect identic cu cel al dintilor naturali). Pentru obtinerea coroanelor de zirconiu este folosita tehnologia computerizata CAD-CAM si se realizeaza in laboratoarele de tehnica dentara care detin aparatura speciala.

  (Tehnologia CAD/CAM oferă tehnicianului modern posibilitatea de a modela si freza suportul viitorului dinte, cu ajutorul computerului pornind de la modelul obtinut in urma amprentarii dintilor. CAD/CAM - ul este o intreaga linie tehnologica compusa din scaner 3D, computere, masina de frezat, aspirator propriu si sinterizator. Rezultatele sunt exceptionale fara indoiala!)

 2. ceramica cu 10% zirconiu incorporat : rezistenta ridicata si fiabilitate pe termen lung. Estetica deosebita se datoareaza combinatiei perfecte dintre transluciditate, fluorescenta si opalescenta a noii ceramici vitroase. Indicatii multiple: coroane in zona frontala si posterioara, suprastructuri pe implanturi, fatete, inlay, onlay;
 3. ceramica cu compozit incorporat : corespunde caracteristicilor dintilor naturali si de rezistenta inalta, prezinta conductivitate excelenta a luminii, asigura rezultate din cele mai inalte efecte estetice si cromatice de mare naturalete;
 4. coroane si fatete integral ceramic,fatetele pot fi:c u prepararea prin slefuire minim invaziva a smaltului dentar-0,5/0,7mm sau fara preparare in functie de aspectul si forma dintilor interesati.

 5. coroane portelan(VITA, IVOCLAR) pe schelet metalic(obtinut clasic sau prin sinterizare,dupa scanarea modelului turnat)

 6. compozit pe schelet Bio HPP : Bio HPP este un polimer de inalta performanta, insolubil in apa, care, in general, se comporta fiziologic inert, materialul este biocompatibil-fara efecte secundare. Reprezinta o alternativa la metalele pretioase si la restaurarile ceramic, grosimile scazute ale peretilor sunt usor de realizat, se lustruieste foarte bine, nu are nici o abraziune fata de antagonisti, protejeaza dintii naturali.

 7. coroane si fatete provizorii din diferite materiale acrilice si composite:PROTEMP, PMMA.

Pentru protezarea mobila sunt valabile trei variante:

 1. acrilice simple sau armate totale sau partiale(conventionale)
 2. acrilice scheletate(cu schelet,crosete turnate),telescopate
 3. elastice(obtinute dintr-un material flexibil,care poate fi si transparent,mai ales pt crosete)