Diagnosticare apnee si bruxism

Apneea reprezinta intreruperi repetate ale respiratiei in timpul somnului, cu o durata de cel putin zece secunde. Ea se poate repeta de sute de ori in fiecare noapte si sa dureze mai mult de un minut, ducand la un somn de slaba calitate care afecteaza in mod negativ sanatatea, calitatea vietii, performanta la locul de munca si este cauza accidentelor cardiovasculare. Fiecare apnee ingreuneaza ajungerea oxigenului in tesuturi, ceea ce provoaca hipertensiune arteriala si boli cardiovasculare grave.

25% Dintre adulti si  6% Dintre copii sufera de apnee in  somn. Cei mai multi dintre ei nu au fost diagnosticati sau tratati.

Sforaitul, oboseala si somnolenta in timpul zilei, hipertensiunea si bruxismul, sunt unele dintre semnele care ne pot indica faptul ca suferim de apnee in somn.

Dr. Taranu Simona Mihaela, medic dentist acreditat pe somologie (specialitatea care studiaza apnea nocturna), colaborator al Institutului BTI Spania, ne vorbeste despre aceasta boala.

Exista tratament si pentru sforait si bruxism ?

Sforaitul cronic afecteaza unul din doi barbati si una din patru femei. Desi nu constituie o boala in sine, sforaitul reprezinta o problema de convietuire in familie si o problema sociala ce prezinta dezavantaje de toate felurile. Tehnicile pe care le folosim in clinica, in mod special prin utilizarea dispozitivelor intraorale, reduc si chiar vindeca sforaitul cronic la majoritatea pacientilor, diminueaza efectul bruxismului(scrasnitul dintilor) prin protejarea cu gutiere a arcadelor dentare.

Concluzia: Clinica Simoestet Piatra Neamt prin Dr. Taranu Simona si colaboratori este prima clinica din Romania care a achizitionat si foloseste aparatul pentru diagnoza si materialele necesare pentru solutionarea cazurilor de apnee si bruxism.

 • SIMPTOME
 • DIAGNOSTIC
 • TRATAMENT

O persoana de varsta medie, care este obosita, somnoroasa, care sforaie si sufera de apnee in timpul somnului, este de obicei observata de partenerul de viata. Cu toate acestea, mai mult de jumatate din pacientii cu apnee severa nu au simptome, asa ca, este de preferat ca fiecare pacient care sforaie si caruia i se opreste respiratia in somn si/sau prezinta hipertensiune arteriala, sa fie observat intr-un centru de monitorizare a somnului.

Grupul de cercetatori de la Institutul BTI  a demonstrat ca exista o legatura intre apnee si problemele dentare, cum ar fi bruxismul(scrasnitul din dinti). Asadar, medicii stomatologi au un rol foarte importanat in diagnosticarea si tratarea apneei.

Daca suspectam faptul ca pacientul sufera de apnee, ii propunem monitorizarea somnului. In clinica noastra avem echipamentele necesare pentru diagnosticare.

Clinica SIMOESTET este prima din Romania care are echipamente proiectate si dezvoltate de centru de cercetare BTI pentru diagnoza si tratament.

Acestea sunt foarte usor de folosit iar pacientii le i-au acasa si le utilizeaza in timpul noptii. A doua zi, inregistrarile sunt studiate de catre un specialist. Cu aceste teste, apneea potate fi diagnosticata la majoritatea pacientilor.

Trebuiesc respectate instructiunile generale: dormitul pe o parte, pierderea in greutate in cazul pacientilor supraponderali, evitarea alcoolului si tutunului, respectarea programului de somn etc.

Pentru pacientii care sforaie sau sufera de apnee usoara-moderata, am dezvoltat un dispozitiv intraoral pe care pacientul il poarta in somn si care reduce apneea, precum si sforaitul cronic.

Pentru pacientii cu apnee severa este indicat tratamentul cu aparatul CPAP, care este un compresor ce genereaza o presiune de aer si evita aparitia apneei si este trimis pentru investigatii si tratament la medicul pneumolog.

Medic Stomatolog
Dr. Mihaela Simona Taranu

Doriti servicii legate de apnee si bruxism? Luati legatura cu clinica Simoestet sunand la numerele de telefon 0745 281 725 / 0743 021 586 sau 0233 228 104.

Alternativ, puteti completa formularul de mai jos iar un membru al echipei noastre va intra in contact cu dvs. in cel mai scurt timp.

  Numele dvs

  Telefon

  Selectati medicul

  Data programarii

  https://simoestet.ro/wp-content/uploads/2021/09/docrosimonataranu2.png

  Program de lucru

  Ne puteti gasi in clinica noastra aflata pe B-dul Decebal 76, Precista (al doilea bloc inainte de Restaurant Laguna).

  Luni
  8:00 - 20:00
  Marti
  8:00 - 20:00
  Miercuri
  8:00 - 20:00
  Joi
  8:00 - 20:00
  Vineri
  8:00 - 20:00
  Sambata - Duminica
  Inchis

  Aveti o urgenta?

  Sunati-ne la 0745 281 725 sau 0743 021 586.

  Simoestet

  O echipa de specialisti in medicina dentara pregatita sa va ajute sa obtineti zambetul mult visat.

  Premiile Noastre
  Social Media

  Tineti legatura cu Simoestet si pe pagina noastra de Facebook. Cu un singur like puteti fi la curent cu ultimele noutati despre noi.

  https://simoestet.ro/wp-content/uploads/2021/10/facebookfooter.png