Ortodontia

Ortodontia este ramura stomatologiei care se ocupa cu corectarea pozitiei dintilor si a ocluziei dentare (muscatura).

Anomalia dentara – dintii strambi, reprezinta o abatere de la ceea ce este considerat a fi pozitia normala a dintilor. Anomalia dentara este frecvent intalnita la copii si adolescenti. Inghesuirile si ocluziile dentare incorecte afecteaza in timp sanatatea dintilor, a gingiilor si a articulatiei temporo-mandibulare. O masticatie deficitara poate avea urmari nedorite asupra tubului digestiv.

Parintii trebuie sa fie foarte atenti cu dintii copiilor lor si sa-i indrume si invete inca de mici sa ii ingrijeasca, pentru a nu apela mai tarziu la diverse proceduri stomatologice, cum ar fi aparat dentar ortodontic, terapie, protetica, chirurgie oro-dentara sau chiar implant dentar.

O prima evaluare ortodontica le este recomandata copiilor pana la implinirea varstei de 7 ani, in situatia in care nu au aparut anterior alte probleme stomatologice. In timpul copilariei si adolescentei, oasele maxilare cresc si se maturizeaza, de aceea este mai usor de modificat pozitia dintilor in aceasta etapa. Progresul tehnicii in stomatologie, specializarea ortodontie, permite astazi corectarea spectaculoasa, fara durere a anomaliilor dento-maxilare.

Aparatele ortodontice sunt de mai multe tipuri (fixe sau mobile, vizibile sau invizibile) si se recomanda de catre ortodont pentru fiecare caz individualizat. Acestea actioneaza pentru realinierea dintilor, reantrenarea muschilor si influentarea cresterii maxilarelor. Aparatele ortodontice functioneaza prin exercitarea unei presiuni usoare asupra dintilor si maxilarelor.

https://simoestet.ro/wp-content/uploads/2021/11/brushing.gif
 • TIPURI DE ANOMALII
 • CONSULTATIA
 • APARATELE DENTARE
 • Supraocluzie verticala, atunci cand dintii frontali superiori ies cu mult in fata celor inferiori
 • Ocluzia inversa, cand dintii frontali inferiori sunt iesiti mai in fata, sau atunci cand cei superiori sunt mai retrasi decat ar trebui
 • Ocluzia incrucisata, atunci cand dintii superiori nu se potrivesc in fata, peste cei inferiori (ca la o muscatura normala)
 • Ocluzia deschisa, atunci cand se formeaza un spatiu intre suprafetele dintilor frontali sau laterali, iar muscatura se formeaza pe dintii posteriori
 • Malocluzie, cand centrul dintilor frontali superiori nu se aliniaza cu cei frontali inferiori

Medicul ortodont va alege, in functie de pacient si de context, sa trateze folosind diferite tipuri de aparate (aparate care se fixeaza prin lipire pe dinti, sau aparate mobile ce se pot scoate si pune inapoi de catre pacienti. Ambele metode au avantajele si dezavantajele lor, asa ca experienta medicului ortodont va fi principalul element in reusita sau esecul tratamentului. 

Durata acestui tratament difera de la un pacient la altul, la fel ca si costul acestuia. Ambele se vor stabili dupa niste controale amanuntite (scan-uri, radiografii, masuratori etc.)

 

Aparatele dentare pot fi de mai multe tipuri, printre cele mai importante fiind cele metalice, din ceramica sau din safir.

Avantajele acestui tip de tratament sunt: o estetica dentara imbunatatita si o posibilitatea executarii igienei orale intr-un mod corect, tratarea unor afectiuni datorate unei muscaturi incorecte etc. 

Principalul dezavantaj este faptul ca pacientul va trebui sa se dedice in totalitate acestui tip de tratament. De multe ori, o lipsa de dorinta sau de implicare reala din partea pacientului sta in calea unui tratament corect.

Medic Specialist Ortodont
Dr. Emilia Tiganus

Daca doriti servicii legate de domeniul ortodontiei, luati legatura cu clinica Simoestet sunand la numerele de telefon 0745 281 725 / 0743 021 586 sau 0233 228 104.

Alternativ, puteti completa formularul de mai jos iar un membru al echipei noastre va intra in contact cu dvs. in cel mai scurt timp.

  Numele dvs

  Telefon

  Selectati medicul

  Data programarii

  https://simoestet.ro/wp-content/uploads/2021/09/emiliatiganuspaginapersonala.png

  Program de lucru

  Ne puteti gasi in clinica noastra aflata pe B-dul Decebal 76, Precista (al doilea bloc inainte de Restaurant Laguna).

  Luni
  8:00 - 20:00
  Marti
  8:00 - 20:00
  Miercuri
  8:00 - 20:00
  Joi
  8:00 - 20:00
  Vineri
  8:00 - 20:00
  Sambata - Duminica
  Inchis

  Aveti o urgenta?

  Sunati-ne la 0745 281 725 sau 0743 021 586.

  Simoestet

  O echipa de specialisti in medicina dentara pregatita sa va ajute sa obtineti zambetul mult visat.

  Premiile Noastre
  Social Media

  Tineti legatura cu Simoestet si pe pagina noastra de Facebook. Cu un singur like puteti fi la curent cu ultimele noutati despre noi.

  https://simoestet.ro/wp-content/uploads/2021/10/facebookfooter.png